Besøg UNESCOS verdensarv – Jellinge-monumenterne

Enhver dansker bør mindst en gang i sit liv tage et smut forbi Jelling og se de historiske Jellingesten. Jelling-monumenterne betragtes som noget af det mest fornemme i hele Europa fra Vikingetiden. Det er Danmarks Dåbsattest og deres historie er grunden til at monumenterne og området omkring er kommet på UNESCOS verdensarv liste sammen med kun 6 andre steder i Danmark.

Kongernes Jelling
Besøg også oplevelsescenter Kongernes Jelling. Centeret er en del af Danmarks Nationalmuseum og der er gratis adgang. På oplevelsescentret kan du lære mere om vikingekongerne Gorm og Harald, deres runesten, den store skibssætning og den gigantiske palisade, der blev rejst for mere end 1000 år siden. I 2019 kan du opleve en særudstilling om Danefæ, Skat eller skrot.

PS: Gør et stop på vejen hjem fra Jelling ved Fårup Sø og få en is i sommervarmen.

Fakta:

I Jelling grundlagde Gorm den Gamle monarkiet og slægten, som mere end 1000 år senere stadig eksisterer med vor nuværende regent Dronning Margrethe som ef­ter­kom­mer. I vikingetidens sidste år havde mænd som Gorm den Gamle og Harald Blåtand deres daglige gang i Jelling. Efter midten af 900-tallet skabte Gorm den Gamle og Harald Blåtand et anlæg med rødder i den hedenske oldtid. De to høje, Harald Blåtands runesten og den romanske frådstenskirke er sidste trin i ud­byg­nin­gen af det kongelige monument. Under dem lig­ger resterne af en stor skibssætning og spo­re­ne af de første tre kirkebygninger af træ i Jelling. På den lille Jellingsten fik Danmark navn omkring år 950, og på den store Jellingsten blev kristendommen officielt bekræftet som den religion, der afløste den gamle nordisk asetro omkring år 965.

Læs mere om Jellinge-monumenterne her